Det här behöver du

Recept för 4 personer

Rostade rotfrukter

1kg  rotfrukter (Rotselleri, polkabeta, jordärtskocka, morot.

olivolja

1 tsk salt

½ kruka timjan

1 krm peppar

 

Bakad fänkål

2 fänkål

1  1/2 citron

Salt

Peppar

olivolja

 

 

Oxfilé / rostas filé

750g 0xfile

Salt

Peppar

Olja

Smör

Balsamicosås

3 msk balsamvinäger

4 dl rödvin

3msk fond

Socker

Maizena

 

Shiitakesvamp

200 g gram Shiitake

Smör

Salt

Peppar

Gör så här

Rotfrukter

1. Sätt ugnen på 225 grader, skala och tvätta rotfrukterna, dela och blanda rotfrukterna med olivolja.

2. Lägg upp på en ugnsplåt, salta och peppra och strö över timjan kvistarna. När rotfrukterna är mjuka strö salt och peppar efter smak och tycke även strö över färsk timjan.

Citronbakad fänkål

1.  Koka upp vatten och pressa i halva citronen. Ansa fänkålen och skiva upp i 8 bitar.

2. Låt dom koka ca 5 minuter. Ta upp fänkålen på en plåt och ringla olivolja, salt, citron och peppar.

3. Baka fänkålen ca 20minuter tills dom har fått fin färg

Oxfilé/ Rostasfilé

1.  Ta fram köttet i tid, torka av köttet med hushållspapper och att ta bort ev. hinnor på köttet. krydda köttet med salt och peppar. Värm en het panna med olja och bryn köttet på båda sidor. Släng sedan i ett klick smör och ös på köttet. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader och sätt i en termometer. Låt köttet gå upp till 55 grader. Låt sedan köttet få vila ca 10 minuter innan den skall skivas upp.

Balsamico sås

Låt såsen koka ner för att sedan reda av såsen och i med klick smör.

Shiitakesvamp 

Strimla svampen, värm upp en stekpannan på medelvärme och häll i svampen tillsätt sedan smöret, salt och peppra

Rött vin passar bäst

Saint – Mathieu Jourde  Rouge

Perfekt till lamm, nötkött varför inte den högrevsburgare med rostade rotfrukter

Libellula Merlot Annafrancesca