Det här behöver du

600 g   hjortytterfilé / rostas filé

2 tsk    timjan

1 msk   fänkål

olja

smör

salt

peppar

Körsbärsås

1,5-2 st schalottenlök

2,5 dl röttvin MO Masia Oliveda

2 msk fond

2 msk körsbärs marmelad

1 msk  smör

Salt

Peppar

Hasselbackspotatis / Gulbeta

500g  fast potatis

500g  gulbeta

50g smör

ströbröd

flingsalt

Svamp

400g svamp

1 gul lök

2 st vitlök

olja

smör

peppar

salt

Hackad persilja

 

Garnering

Krasse

Gör så här

  1. Ta fram köttet i god tid, krydda sedan köttet
  2. Sätt ugnen på 225 grader, smält smöret, skala potatisen och gul betorna.
  3. Skiva sedan gulbetorna och potatisen på en sked för att inte skiva igenom.
  4. Ta fram en plåt med bakplåtspapper för att sedan pensla det smälta smöret på potatisen och gul betan, ställ in i ugnen ca 20 minuter.
  5. Ta ut potatisen och pensla smöret, salta och strö över ströbrödet.
  6. Ställ in ytterligare ca 15 minuter i ugnen.
  7. Hacka schalottenlöken, hetta upp smöret i en kastrull, stek löken tills den blir glansig.
  8. Tillsätt fonden, rödvinet och vattnet, låt såsen koka ca 15 minuter.
  9. Sila sedan av såsen och tillsätt körsbärs marmeladen, salt, peppar och låt såsen koka ner en stund till.
  10. Tillsätt maziena och en klick smör.
  11. Skiva upp svampen, persiljan, löken och pressa vitlöken
  12. Värm upp stekpannan med olja, lägg i svampen sedan löken och sist vitlöken.
  13. Bryn köttet i en het panna med oljan först tillsätt sedan smöret och ös på köttet
  14. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader tills termometern når 56 grader, låt köttet vila ca 10 minuter i bakplåtspapper.

Rött vin passar bäst

MO Masia Oliveda Origens